logo-03.png
  • Terezka

Lilek na Černo

Aktualizace: 13. zář 2019

Tuhle dobrotu jsem si tak dlouho dávala v Loving Hut, až jsem si jí prostě musela udělat doma. Pro oko to není nic moc, ale výborná chuť to všechno dožene. Na přípravě lilku na černo není vůbec nic složitého a zvládne to podle mě úplně každý.



Potřebuješ:

2 lilky

3 červené cibule

3 stroužky česneku

chilli paprička

kousek zázvoru (asi jako prst)

1 jarní cibulka

0,6l vařící vody

4 lžíce sójovky

2 lžíce rybí omáčky

1 lžíce balsamika

1 lžíce medu

1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu

100g quinoy

sůl

pepř

lžička kokosového oleje

koriandr, nebo hladkolistá petržel


Tip:

Nemáš doma quinou? To vážně vůbec neva. Uvař si k lilku rýži, nebo třeba bulgur.


Já jsem si do quinoy přimíchala asi 5 osmažených hnědých žampionů a byla to paráda. Jídlo je ale moc dobré i bez toho.


Já vařím všechno hodně ostré, takže ty použij tolik chilli papričky, na kolik se cítíš. Kdo nemá rád pálivé vůbec, chilli papričku vynechte, případně můžete místo ní přidat jeden prolisovaný stroužek česneku (není tak agresivní).

Každý česnek, paprička, nebo třeba zázvor má jinou intenzitu, takže ochutnávej, ochutnávej, ochutnávej.


Postup:

Nejprve si vše připrav a nakrájej, abys to měl/a později jednodušší a jídlo bylo rychle hotové. Cibuli a jarní cibulku nakrájej na malé kousky, česnek na tenké plátky, zázvor a chilli papričku nasekej úplně najemno, lilky nakrájej na vetší kostky, houby na tenké plátky a kešu nadrť/nasekej nadrobno. Lilek posol a nech 10 minut vypotit.


Quinou si vysypej do síta a důkladně propláchni studenou vodou. Následně jí dej do kastrůlku a zalij vodou. Zpravidla se neřídím návodem na obalu a dávám vždy dvojnásobné množství vody, než je quinoy. Plotnu nastav na maximální teplotu a ve chvíli, kdy se voda začne vařit, teplotu sniž. Já mám stupně 1-9 a teplotu snižuji na stupeň 4. Qunioa je správně uvařená ve chvíli, kdy je měkká, ale malinko křupne a jsou vidět bílé klíčky. V hrnci by neměla zbýt žádná voda, ale pokud ano, quinou sceď. Vaření quinoy trvá cca 15 minut


A zpět k lilku. Na lžičce kokosového oleje, v hluboké pánvi (nejlépe wok) osmaž cibulku dosklovata, následně přidej česnek, zázvor a papričku. Vypocené lilky osuš papírovou utěrkou a přidej je do pánve. Vše zamíchej a ještě trochu (cca 3 minuty) osmaž. Následně vše zalij vařící vodou, přidej sójovku, rybí omáčku, balsamico a med. Sniž trochu plamen a nech pod pokličkou bublat 15 minut. Když je lilek úplně měkký, přidej jarní cibulku a škrob. Vše zamíchej a nech vařit ještě tak 5 minut, než omáčka zhoustne.


Tak a pusť se do nandávání na talíř. Nakonec lilek na černo zasyp koriandrem, nebo najemno nasekanou hladkolistou petrželí. Podle toho, co máš radši, nebo co zrovna měli v obchodě.


Dobrou chuť.

327 zobrazení