top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Krémové těstoviny s pečenými kapustičkami

Různé druhy varianty smetanových a sýrových omáček, ovšem bez použití smetany a sýru, jsou nás doma strašně oblíbené a minulý recept na " nesmetanovou omáčku " tady na blogu i na instagramu sklidil velký úspěch. Tentokrát je omáčka opravdu čistě veganská a jde o takovou variaci na Mac and cheese.


Omáčka je poměrně hutná, ale protože je vytvořená ze zeleniny, nejde o takovou kalorickou bombu, jako je americký originál. Příprava jídla je navíc vážně rychlá a snadná, takže ideál, pokud jsi zrovna líná/ý, máš hlad a nechce se ti trávit hodinu u plotny.



Na 2-3 porce potřebuješ:

necelá půlka menšího květáku (cca 180g po očištění)

2 střední mrkve (cca 100g po očištění)

200g celozrnných těstovin

10 kapustiček

1 čajová lžička uzené papriky

3 polévkové lžíce lahůdkového droždí

½ malého citronu

1 čajová lžička muškátového oříšku

4 polévkové lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

sůl, čerstvě mletý pepř, chilli flakes (podle chuti)


Tip: Doporučuji omáčku v mixéru dochucovat postupně a hodně ochutnávat. Každý citron je jinak šťavnatý a stroužek česneku jinak velký, tak zkus omáčku doladit dle tvé chuti. Kapustičky by měly být poměrně slané a chuťově výrazné po uzené paprice, takže nevadí, když samotná omáčka bude slaná méně.


Dej pozor, ať nejsou těstoviny ani trochu rozvařené, spolu s omáčkou by se pak z jídla stala kaše. Raději uvařit méně, než více.


Postup:

Troubu předehřej na 200 stupňů a těstoviny uvař podle návodu v osolené vodě.


Kapustičky omyj, usuš, rozkroj na půl a dej do misky. Přidej 1 polévkovou lžíci oleje, sůl (nešetři), pepř, uzenou papriku a pořádně vše promíchej. Poté kapustičky přendej do pekáčku a peč 20 minut na 200 stupňů.


Květák a mrkev očisti, nakrájej na malé kousky a vař v osolené vodě, dokud zelenina nebude měkká (poznáš to tak, že do ní píchneš vidličkou). Trvá to přibližně 15 minut, ale záleží na velikosti kousků.


Když je zelenina uvařená, odlej nejdřív trochu vývaru stranou do hrnku a zbytek slej.


V mixéru rozmixuj úplně dohladka mrkev, květák, 8 lžic vývaru (z toho hrnku), sůl, pepř, muškátový oříšek, citrónovou šťávu, lahůdkové droždí, česnek, 3 polévkové lžíce oleje a podle chuti můžeš přidat trochu chilli.


Nakonec omáčku smíchej s těstovinami a přidej kapustičky.

3 236 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page