Maxmilián Guha
Krémová dýňová omáčka
Dýňových receptů není na podzim nikdy dost a tipů na krémové omáčky vhodné na těstoviny také ne.
Po dlouhé době jsem vytáhla můj strojek na domácí čerstvé těstoviny a udělala špaldové celozrnné Fettuccine, které jsem zkombinovala právě s touhle dýňovou omáčkou s rajčátky a hráškem.
No a ať už zvolíte čerstvé těstoviny, nebo omáčku zkombinujete třeba s kolínky na způsob mac and cheese, určitě si moc pochutnáte.

Na 3 porce omáčky je potřeba:
půl malé dýně hokido (cca 410g po očištění)
120g mraženého hrášku (doporučuji Bonduelle Vapeur)
15 cherry rajčátek
70g Žervé nebo Paloučku
½ šťavnatého citrónu
2 čajové lžičky sušeného tymiánu
2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
rostlinný olej
sůl a pepř
Postup:
Dýni pořádně omyjte, odkrojte stopky, vydlabejte semínka a nakrájejte na malé kousky.
V rychlovarné konvici uvařte vodu.
V hrnci rozpalte trochu oleje a přidejte dýni a sůl. Po chvilce restování přilijte vodu z konvice, tak aby byla dně akorát tak ponořená. Vařte, dokud nebude měkká. Zda je hotová, poznáte tak, že do dýně půjde lehce píchnout vidličkou. Bude to trvat cca 10 minut.
Mražený hrášek zalijte v misce vroucí vodou a přiklopte pokličkou. Po pár minutách sceďte.
Cherry rajčátka rozkrojte napůl.
Do mixéru dejte 100ml vzniklého vývaru spolu s uvařenou dýní a mixujte úplně dohladka. Do mixéru přidejte i žervé, tymián, lahůdkové droždí a dál mixujte. Nakonec postupně dochucujte solí, pepřem a citronem dle chuti. Citronové šťávy se opravdu nebojte, protože omáčku krásně osvěží.
Nakonec na pánvičce s trochou oleje orestujte rajčátka spolu s hráškem a všechny komponenty smíchejte dohromady.