Maxmilián Guha
Kořeněná mrkvová polévka
Aktualizováno: 23. 3. 2021
Jsem velká milovnice krémových polévek. Mrkvová je jedna z nejrychlejších a nejsnazších na přípravu. Díky výraznému a pikantnímu koření věřím, že si vážně pochutnáte.
Podobné polévky se vždy snažím doplnit nějakou bílkovinou a dalšími komponenty, které jsou rozmanité na chutě i strukturu a tak je celé jídlo pestřejší a komplexnější. Jinými slovy, více vás zasytí a užijete si krémovou polévku, křupavé krutony a šťavnaté kapustičky.

Na 2 porce je potřeba
3 velké mrkve
1 červená cibule
3 stroužky česneku
1 čajová lžička kari koření
½ - 1 čajová lžička římského kmínu (podle chuti)
1 čajová lžička kurkumy
chilli podle chuti
půl plechovky kokosového mléka (alespoň 85%)
¼ citrónu
rostlinný olej
sůl
Podle chuti: kapustičky, žitný chléb, tempeh smažená cibulka, semínka
Tip: Tuto polévku ráda vařím v hluboké pánvi. Díky nepřilnavému povrchu se koření méně připaluje a není potřeba použít tolik tuku.
Kapustičky i krutony opékám v kontaktním grilu. Je to rychlejší a je potřeba méně tuku, než na pánvičce.
Postup:
Cibuli nakrájejte na menší kostičky a česnek nasekejte nadrobno. Mrkve očistěte a nastrouhejte nahrubo.
Připravte si odměřené množství kari koření, římského kmínu a kurkumy do jedné mističky.
V rychlovarné konvici uvařte 0,5l vody.
Rozpalte v hluboké pánvi nebo v hrnci trochu oleje a přidejte cibuli. Ve chvíli, kdy zesklovatí, přidejte koření, stále míchejte a nechte ho půl minutky rozvonět.
Následně přidejte česnek a mrkev. Vše pořádně posolte, promíchejte a restujte ještě dalších pár minut. Směs zalijte připravenou horkou vodou z konvice, snižte trochu plamen, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut, dokud nebude mrkev měkká.
Mezi tím, si můžete připravit vámi zvolený topping. Nakrájejte žitný chléb na kostičky a opečte na trošce oleje, stejně tak jako kapustičky rozkrojené napůl a nakrájený tempeh.
Uvařenou polévku přendejte opatrně do mixéru a mixujte zcela dohladka. Vyplatí se počkat si a nechat polévku mixérem pořádně našlehat. Dochuťte solí a citronovou šťávou. Nakonec přimíchejte kokosové mléko, které velmi výraznou polévku zjemní.
Výsledný krém na talíři doplňte žitnými krutony, kapustičkami, tempehem, smaženou cibulkou nebo semínky.