logo-03.png
  • Terezka

Kořeněná mrkvová polévka

Aktualizováno: bře 23

Jsem velká milovnice krémových polévek. Mrkvová je jedna z nejrychlejších a nejsnazších na přípravu. Díky výraznému a pikantnímu koření věřím, že si vážně pochutnáte.


Podobné polévky se vždy snažím doplnit nějakou bílkovinou a dalšími komponenty, které jsou rozmanité na chutě i strukturu a tak je celé jídlo pestřejší a komplexnější. Jinými slovy, více vás zasytí a užijete si krémovou polévku, křupavé krutony a šťavnaté kapustičky.

Na 2 porce je potřeba

3 velké mrkve

1 červená cibule

3 stroužky česneku

1 čajová lžička kari koření

½ - 1 čajová lžička římského kmínu (podle chuti)

1 čajová lžička kurkumy

chilli podle chuti

půl plechovky kokosového mléka (alespoň 85%)

¼ citrónu

rostlinný olej

sůl

Podle chuti: kapustičky, žitný chléb, tempeh smažená cibulka, semínka


Tip: Tuto polévku ráda vařím v hluboké pánvi. Díky nepřilnavému povrchu se koření méně připaluje a není potřeba použít tolik tuku.


Kapustičky i krutony opékám v kontaktním grilu. Je to rychlejší a je potřeba méně tuku, než na pánvičce.


Postup:

Cibuli nakrájejte na menší kostičky a česnek nasekejte nadrobno. Mrkve očistěte a nastrouhejte nahrubo.


Připravte si odměřené množství kari koření, římského kmínu a kurkumy do jedné mističky.

V rychlovarné konvici uvařte 0,5l vody.


Rozpalte v hluboké pánvi nebo v hrnci trochu oleje a přidejte cibuli. Ve chvíli, kdy zesklovatí, přidejte koření, stále míchejte a nechte ho půl minutky rozvonět.


Následně přidejte česnek a mrkev. Vše pořádně posolte, promíchejte a restujte ještě dalších pár minut. Směs zalijte připravenou horkou vodou z konvice, snižte trochu plamen, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut, dokud nebude mrkev měkká.


Mezi tím, si můžete připravit vámi zvolený topping. Nakrájejte žitný chléb na kostičky a opečte na trošce oleje, stejně tak jako kapustičky rozkrojené napůl a nakrájený tempeh.


Uvařenou polévku přendejte opatrně do mixéru a mixujte zcela dohladka. Vyplatí se počkat si a nechat polévku mixérem pořádně našlehat. Dochuťte solí a citronovou šťávou. Nakonec přimíchejte kokosové mléko, které velmi výraznou polévku zjemní.


Výsledný krém na talíři doplňte žitnými krutony, kapustičkami, tempehem, smaženou cibulkou nebo semínky.

140 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png