top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Kakaová granola

Granola, nemá nic společného s granulemi pro psa, jak si myslel až do nedávna Maxmilián, ale je to směs vloček, oříšků a dalších dobrot, která se může podávat s jogurtem, kaší, mlékem, nebo klidně na zobačku samotná.


Všemožných snídaňových cereálií, müsli, granol a vločkových směsí na milion způsobů najdete v obchodech nespočet. Všechny vypadají na pohled opravdu zdravě a nízkokaloricky. Pokud podobné výrobky kupujete, doporučuji ale vždy číst složení, protože většina z nich obsahuje velké množství přidaného cukru a jinde jde zase převážně o ovesné vločky v hezčím obale a s nadsazenou cenovkou.


Pro mě je ideální vyrobit si takovou snídaňovou směs (granolu) doma. Nejen že si můžu namixovat chutě, které mám nejraději, ale mám navíc přehled o množství cukru i celkovém složení.


Sepsala jsem pro vás recept na mou oblíbenou kakaovou granolu, kterou zbožňuji v kombinaci s bílým rostlinným jogurtem. Je to vážně velmi snadné, tak se do toho pusťte.

Na 1 sklenici je potřeba:

100g vloček (já mixuji ovesné a pohankové)

50g blanšírovaných/loupaných lískových ořechů

25g pekanových ořechů (nebo vlašských)

25g mandlových plátků

25g kokosových plátků/chipsů

1 polévková lžíce kakaa

1 polévkové lžíce kokosového oleje (nebo másla)

1 polévková lžíce čekankového sirupu (nebo medu, javorového sirupu, jiného sladidla…)

30g vysokoprocentní čokolády (ideálně vločky)


Tip: Oříšky, kokos i další dobroty doporučuji od Svět plodů, kde pro vás současně mám v rámci spolupráce slevu s kódem: terezka5


Rozhodně není nutné se striktně držet receptu. Nahrazujte ingredience tím, co máte v oblibě, nebo zrovna ve spíži. Toto je ale má oblíbená kombinace a poměry, které určitě stojí za zkoušku.

Do směsi také ráda přidávám rozemletá konopná, nebo chia semínka, která přidají granole živiny navíc.


Pokud vám granola zachutná, doporučuji jí připravovat ve větším množství do zásoby. Já většinou peču alespoň 2 várky zároveň.


Postup:

Troubu předehřejte na 170 stupňů.


Lískové a pekanové ořechy nasekejte na menší kousky. Velikost je čistě na vás, já mám raději větší kousky.


Pokud používáte celé neřezané ovesné vločky, doporučuji je trochu rozmixovat. Pokud používáte jemné vločky, které jsou již z výroby jemné, můžete mixování přeskočit.


Kokosový olej rozehřejte do tekuté konzistence.


Pokud nemáte čokoládové vločky, nasekejte vysokoprocentní čokoládu na drobné kostičky.


Nasekané ořechy dejte do mísy spolu s vločkami, madlovými plátky a kokosovými chipsy. Směs promíchejte. Přidejte kakao, olej a sirup. Vše důkladně znovu promíchejte, aby se ingredience spojily.


Obsah mísy vysypte na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřete a pečte na 170 stupňů 20-25 minut.


Po vyndání z trouby granolu přesypte zpět do mísy a nechte zchladnout. Ve chvíli, kdy není horká, ale ještě trochu teplá, přimíchejte čokoládové kousky. Rychle promíchejte, aby se čokoláda rozprostřela všude a nechte takto zcela vychladnout.


Granolu uchovávám ve sklenici a vydrží v chladu několik týdnů. Nicméně já jí vždy sním daleko rychleji.


327 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page