Maxmilián Guha
Křupavý salát se zelím a hráškem
Hlávkové zelí je úžasným zdrojem vitamínů a to především vitamínu C, také je bohatý na vlákninu a minerály a navíc je ideální volbou při redukci váhy, protože je velmi nízkokalorické.
Červené i bíle zelí má báječnou chuť a ať už si připravíme polévku, smoothie, kyselé dušené zelí, nebo třeba právě křupavoučký, vždy to bude trefa do černého.

Na mísu salátu je potřeba:
½ malé hlávky bílého zelí (cca 530g)
1 středně velká červená cibule
1 salátová okurka
200g čerstvého, nebo mraženého hrášku
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce jablečného octa
Pepř, sůl
Tip: Salát lze připravit na mnoho variant. Já doporučuji přidat med a dijonskou hořčici, nebo také variantu se zakysanou smetanou.
Zelí se mě osobně nejlépe krájí tak, že si polovinu hlávky opřu o prkénko vrchní stranou a jednoduše malým nožem odkrajuji cikcak malé a tenké proužky, dokud se nedostanu na konec.
Postup:
Všechnu zeleninu pořádně omyjte a očistěte.
Zelí nakrájejte na tenké krátké nudličky a okurku s cibulí na tenká půlkolečka.
Pokud používáte mražený hrášek, zalijte ho v misce na pár minut vroucí vodou a sceďte.
Všechnu zeleninu smíchejte dohromady a přidejte olej, ocet, sůl, pepř a případně dochuťte hořčicí s medem, či zakysanou smetanou.