• Terezka

Křupavý salát se zelím a hráškem

Hlávkové zelí je úžasným zdrojem vitamínů a to především vitamínu C, také je bohatý na vlákninu a minerály a navíc je ideální volbou při redukci váhy, protože je velmi nízkokalorické.


Červené i bíle zelí má báječnou chuť a ať už si připravíme polévku, smoothie, kyselé dušené zelí, nebo třeba právě křupavoučký, vždy to bude trefa do černého.


Na mísu salátu je potřeba:

½ malé hlávky bílého zelí (cca 530g)

1 středně velká červená cibule

1 salátová okurka

200g čerstvého, nebo mraženého hrášku

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 polévková lžíce jablečného octa

Pepř, sůl

Tip: Salát lze připravit na mnoho variant. Já doporučuji přidat med a dijonskou hořčici, nebo také variantu se zakysanou smetanou.


Zelí se mě osobně nejlépe krájí tak, že si polovinu hlávky opřu o prkénko vrchní stranou a jednoduše malým nožem odkrajuji cikcak malé a tenké proužky, dokud se nedostanu na konec.

Postup:

Všechnu zeleninu pořádně omyjte a očistěte.

Zelí nakrájejte na tenké krátké nudličky a okurku s cibulí na tenká půlkolečka.

Pokud používáte mražený hrášek, zalijte ho v misce na pár minut vroucí vodou a sceďte.

Všechnu zeleninu smíchejte dohromady a přidejte olej, ocet, sůl, pepř a případně dochuťte hořčicí s medem, či zakysanou smetanou.

0 zobrazení