logo-03.png
  • Terezka

Křehké vanilkové rohlíčky

Když jsem se rozhodla, že s vámi budu sdílet recept na vanilkové rohlíčky, bylo mi hned jasné, že musím oslovit svojí celoživotní nejlepší kamarádku Františku, protože recept od její maminky, podle kterého obě naše rodiny rohlíčky už roky pečou, je zkrátka ten nejlepší. Celé dětství jsem přesně tyto vánoční rohlíčky u Františky doma ujídala.


Nepatrně jsem jejich rodinný recept poupravila, aby v něm bylo trochu méně cukru a použila jsem špaldovou mouku, ale základ jsem si dovolila převzít.


Rohlíčky jsou křehoučké, krásně ořechové a jsem přesvědčená, že jiné už nikdy nebudete chtít. Já to tak rozhodně mám a neumím si už bez nich představit Vánoce.

Je potřeba:

300g špaldové (nebo pšeničné) hladké mouky

50g mandlí nebo kešu ořechů

50g vlašských ořechů

220g změklého másla

2 žloutky

kůra z 1 citronu (ideálně BIO)

2 balíčky vanilkového cukru (nebo 2 polévkové lžíce domácího)

moučkový a vanilkový cukr na závěrečné obalení rohlíčků


Tip: Nekupujte tzv. vanilinový cukr, který neobsahuje vanilku, ale jen umělé aroma. Pokud se vám nechce tvořit domácí variantu, sáhněte v obchodě po balíčku, kde se ve složení vanilka opravdu vyskytuje. V regále jsou tyto dva výrobky hned vedle sebe, což může být matoucí.


Domácí vanilkový cukr dělám jednoduše rozmixováním 1 vanilkového lusku s cca 100g třtinového cukru.


Doporučuji připravit si předem do uzavíratelné nádoby moučkový cukr a přidat k němu zrníčka z vanilkového lusku a následně i rozříznutý zbytek lusku. Po 1-2 dnech bude cukr krásně provoněný a rohlíčky to pozvedne zase o úroveň výš. Pokud vanilku nemáte, přidejte do moučkové cukru na obalení kupovaný vanilkového cukr.


Postup:

Vyndejte máslo z lednice a odměřené množství nechte změknout. Pokud chcete proces urychlit, nakrájejte ho na menší kousky a v misce nechte chvilku položené na topení. Máslo by mělo být změklé, ale ne rozteklé.


Vlašské ořechy spolu s mandlemi (nebo kešu) rozmixujte najemno.


Citrón důkladně omyjte a pomocí struhadla nastrouhejte kůru ze všech stran.


Ve větší míse smíchejte mouku, rozmixované ořechy, změklé máslo, kůru z citronu, oba žloutky i 2 vanilkové cukry (2 lžíce domácího). Rukama vypracujte těsto. Hnětení chvilku trvá a nejprve se může zdát, že je těsto příliš suché a drobivé, ale po pár minutách se vše spojí dohromady. Pro dokonalé propojení všech složek roztírejte postupně těsto hranou dlaně o vál/kuchyňskou linku a opět zapracujte do jednotné hroudy.


Hotové vypracované těsto důkladně zabalte a nechte alespoň 2 hodiny (ideálně však přes noc) odpočinout v lednici.


Před samotným pečením vyndejte těsto z lednice a nechte ho povolit.


Troubu rozehřejte na 180 stupňů.


Následný postup je jen vás. Jedna varianta je z těsta válet dlouhé „hady“, které následně rozkrájíte na stejně velké kousky a vytvarujete rohlíčky. Já ale většinou volím metodu, při které z kusu těsta vyválím silnější placku a pomocí malinké skleničky, nebo vykrajovátka odkrajuji malé měsíčky, ze kterých pak přímo na plechu tvaruji rohlíčky. Tato metoda je podle mého názoru rychlejší a snazší.

Pokud by se vám nezamlouval ani jeden z postupů, můžete jen vyválet silnější placku a vykrajovátky tvořit libovolné tvary, které sice nebudou připomínat rohlíčky, ale na chuti to vůbec nic nezmění.


Tak či tak, rohlíčky skládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte přibližně 10 minut. Záleží na velkosti rohlíčků. Cukroví by mělo být pouze zespodu lehce nazlátlé a počítejte s tím, že po vyndání z trouby ještě trochu „dojde“.


Po vyndání plechu z trouby rohlíčky velmi opatrně sundejte a dejte do připravené mísy s moučkovým a vanilkovým cukrem. Jen co trochu vychladnou, obalte rohlíčky ze všech stran a skládejte do krabíce, nebo na talíř.


Rohlíčky uchovávám v chladu a suchu.

51 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png