top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Jáhlová kaše s mákem

Znáte mě. Ovesné kaše jsou má oblíbená snídaně. Nicméně ráda čas od času vyměním vločky za nějakou jinou surovinu a jáhly jsou jednou z nich. Sice se vaří trochu déle, ale výsledek stojí za to. No a úplně ideální varianta je, když už je máte uvařené, protože vám zbyly z předešlého jídla. To je pak kaše hotová raz dva.


Jáhly jsou úžasná lokální, cenově přívětivá surovina, která je přirozeně bezlepková a podle mého názoru u nás často opomíjená. Parádně se hodí do všech možných jídel ať už jako příloha, zahuštění polévky, na placky, do salátů, nebo právě na sladké kaše.



Na 1 porci je potřeba:

50g jáhel

1 polévková lžíce mletého máku

300 ml rostlinného mléka

1 polévková lžíce čekankového sirupu

2 blumy nebo švestky

malá hrst vlašských ořechů


Tip: Pokud vám uvařené jáhly zbyly z nějakého předešlého jídla, stačí je krátce povařit v mléce a přidat ostatní suroviny.


Postup:

Úplným základem a prvním krokem, který je nutný provést při přípravě jakéhokoli jídla s jáhly, je spaření horkou vodou. Jáhly nasypte do síta a vařící vodou z konvice 2x-3x pořádně propláchněte, abyste předešli nahořklé chuti.

Propláchnuté jáhly přemístěte spolu s mlékem do kastrůlku a přiveďte k varu. Následně trochu snižte plamen a za občasného míchání vařte 20-25 minut, dokud kaše nezhoustne a jáhly nezměknou.

Pár minut před koncem vaření do kaše přimíchejte čekankový sirup, mák a jednu blumu/švestkou nakrájenou na malé kousky.

Hotovou kaši dozdobte nakrájeným ovocem.

1 241 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page