Maxmilián Guha
Jak pít kávu zdravě
Nic z toho, co tu píšu, neberte prosím, jako jedinou správnou cestu. Poslouchejte především své tělo a nechte se mými zkušenostmi inspirovat.
Psaní článku o kávě jsem odkládala týdny a do teď si úplně nejsem jistá, jak to téma uchopit. Snad to tedy nebude působit zmateně a nepřehledně. Nerada totiž poučuji o věcech, ve kterých se nevyznám a abych byla úplně upřímná, káva k těmto tématům rozhodně patří. Proto se nebudu ani snažit psát o historii kávy, nebo radit jestli je lepší Arabica nebo Robusta a z kterého koutu světa si máte nechat kávu dovézt. Nejsem barista a poznám jen, jestli mi káva chutná, nebo ne. Jo a taky mi dost sejde na tom, abych kávu měla v nějaké hezké skleničce, nebo hrnečku. Chápu, znalci už teď vrtí hlavou.
Kávě jako takové sice nijak zvlášť nerozumím, ale o změně životního stylu, zdravější cestě ve stravování a také o nevydařených a vydařených pokusech hubnout, své rozhodně vím. Podělím se tedy s vámi o svou vlastní zkušenost a doporučení.
Káva mi nikdy nechutnala. Pamatuji si, jak moje kamarádka milovala kávovou zmrzlinu a já jsem se jen při představě té „vůně“ ušklíbala. První hrnky kafe jsem proto začala pít až v maturitním ročníku a to s jasným cílem – nabudit se a zůstat bdělá při učení. Volila jsem tenkrát jakékoli rozpustné kafe, které mi přišlo pod ruku, nebo bylo zrovna ve slevě. Do dneška si vybavuji, jak jsem se den před jednou zkouškou překofeinovala a celou noc ležela v posteli bez zamhouření oka a s klepajícími se končetinami. Hrůza. Nicméně i tak jsem od té doby začala pít instantní kávu několikrát denně.
Někdy v tom období začala i má horská dráha s dost nezdravou formou hubnutí, následným přibíráním, přejídáním a opětovném hubnutím. V té době jsem začala kávu využívat jako takový špunt, po kterém jsem necítila hlad. Zjistila jsem, že když si udělám kávu hodně silnou, nebudu mít vlastně ani na nic chuť. Z tohoto objevu jsem tenkrát byla celkem nadšená a vesele si zalévala rozpustnou kávu vždy, když mi zakručelo v žaludku. Kromě toho, že mi bylo dost zle od žaludku, tak to vždy na chvilku zafungovalo, hlad jsem opravdu neměla, byla se sebou spokojená, ale váha i tak povětšinou stagnovala.

Jedna velká otázka se teď nabízí. Je instantní káva oproti klasické zrnkové nezdravá? Odpověď je jednoduše ne. Jde jen o jiné zpracování kávových zrn a je sice dost pravděpodobné, že instantní varianta bude kvůli zachování nižší ceny méně kvalitní (a také chutná), ale ve zdravotní stránce věci není rozdíl.
Co ale rozhodně může mít dopad na naše zdraví a s tím spojené téma redukce váhy je množství kávy, které vypijeme. Mnoho potravin, které jsou spojené s nezdravou životosprávou (například alkohol, limonády, přemíra masa, cukry, nebo právě káva) způsobují překyselení našeho organismu. To pak způsobuje kromě jiného i únavu, natékání končetin, střevní potíže, alergie, špatnou imunitu a nadváhu. Nejen že překyselení může nadváhu podpořit, nebo dokonce způsobit, ale také může být příčinou následné neschopnosti hubnout.
Téma překyselení by mi vystačilo na vlastní článek, ale abychom se vrátili k mé vlastní zkušenosti. Přesně si pamatuji, když se mi poprvé jedna známá o překyselení zmínila a já si později nastudovala, o co vlastně jde. Do dnes si myslím, že tohle zjištění bylo (kromě psychiky) nejzásadnější zlom mé cesty. Tou dobou už jsem přestávala jíst maso a vysadila jsem, nebo omezila další kyselé potraviny. Kávu jsem přestala pít úplně asi tak na rok, nebo dva. Místo toho jsem začala pít Matchu (o té se rozepíšu někdy příště), která má zásadité pH a tak pomáhá odkyselit organismus a dodá energie na rozdávání.
Určitě to nebyl jediný faktor v mé změně životního stylu, ale po tomto zjištění a od chvíle, co jsem přestala pít velké hrnky rozpustného kafe, šlo najednou hubnutí daleko snáz, otoky na které jsem roky ukrutně trpěla zmizely a dalším potížím také odzvonilo.

A teď zpět ke kávě. Je tedy káva nezdravá? Ale vůbec ne, jen platí to, co téměř vždy. Všeho s mírou. V posledních měsících jsem totiž kávu opět zařadila do svého života, jen jsem pozměnila styl, jakým kávu piju. Dávám si jeden šálek kávy a jeden matchy denně, aby bylo vše v rovnováze. Především jsem si z toho udělala rituál. Aby nešlo jen o nutnost, ale o potěšení. Je to vlastně stejné, jako když mám chuť na sladké. Také už dávno nedělám to, že bych si v sámošce koupila 5 koblih a nacpala je do sebe u televize, ale raději si zajdu do hezkého podniku na kousek dortu a zkrátka si to užiju. A ono to pak stačí, ve výsledku jsem více spokojená, než s plným břichem koblih.
Instantní kávu jsem vyškrtla ze života úplně a všem to doporučuji udělat také. Nejen, že chuťově je to úplně jiný zážitek, ale právě pro ten rituál. Když si najdete pár minut a uděláte si kávu v moka konvičce, což je můj nejmilejší způsob přípravy (rychlý, snadný, lahodný, levný, milý na pohled) a nalijete si ji do hezké skleničky, nebo hrnku, bude to něco speciálního, na co se budete každý den těšit, ale váš organismus to nezatíží.
Moka konvičku tedy pro přípravu kávy doporučuji všema deseti. Doma i na cestách je to pro mě nepostradatelná věc.
