Maxmilián Guha
Jáhlová kaše s mákem
Znáte mě. Ovesné kaše jsou má oblíbená snídaně. Nicméně ráda čas od času vyměním vločky za nějakou jinou surovinu a jáhly jsou jednou z nich. Sice se vaří trochu déle, ale výsledek stojí za to. No a úplně ideální varianta je, když už je máte uvařené, protože vám zbyly z předešlého jídla. To je pak kaše hotová raz dva.
Jáhly jsou úžasná lokální, cenově přívětivá surovina, která je přirozeně bezlepková a podle mého názoru u nás často opomíjená. Parádně se hodí do všech možných jídel ať už jako příloha, zahuštění polévky, na placky, do salátů, nebo právě na sladké kaše.

Na 1 porci je potřeba:
50g jáhel
1 polévková lžíce mletého máku
300 ml rostlinného mléka
1 polévková lžíce čekankového sirupu
2 blumy nebo švestky
malá hrst vlašských ořechů
Tip: Pokud vám uvařené jáhly zbyly z nějakého předešlého jídla, stačí je krátce povařit v mléce a přidat ostatní suroviny.
Postup:
Úplným základem a prvním krokem, který je nutný provést při přípravě jakéhokoli jídla s jáhly, je spaření horkou vodou. Jáhly nasypte do síta a vařící vodou z konvice 2x-3x pořádně propláchněte, abyste předešli nahořklé chuti.
Propláchnuté jáhly přemístěte spolu s mlékem do kastrůlku a přiveďte k varu. Následně trochu snižte plamen a za občasného míchání vařte 20-25 minut, dokud kaše nezhoustne a jáhly nezměknou.
Pár minut před koncem vaření do kaše přimíchejte čekankový sirup, mák a jednu blumu/švestkou nakrájenou na malé kousky.
Hotovou kaši dozdobte nakrájeným ovocem.