top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Hummus z červené čočky a pečeného česneku

Aktualizováno: 13. 9. 2019

Červená čočka je jedna z mých nejoblíbenějších luštěnin a vlastně i obecně potravin. Tahle červená kráska je totiž neskutečně variabilní, na rozdíl od ostatních luštěnin je raz dva hotová, nenadýmá, nemusí se předem namáčet a navíc obsahuje vitamín B6, minerály, vlákninu a pro mě jakožto nemasožravce moc důležité bílkoviny. Těch superlativů je mnohem víc a proto je červená čočka jedna ze základních surovin, které nikdy nechybí v mé spíži.


Tenhle recept jsem nazvala hummus, ale vlastně jím není, protože tu nefiguruje ani cizrna ani tahini pasta. Pomazánka to ale také není, protože se to dá (stejně jako hummus) jíst na všechny možné způsoby a ne jen namazané na pečivu. No, takže tolik o názvu téhle dobroty a můžeme jít na to.


Potřebuješ:

1 středně velkou mrkev

1 červenou cibuli

60g červené čočky

4-5 stroužků česneku

půlka šťavnatého citronu

1 polévková lžíce římského kmínu

půl čajové lžičky kurkumy

1 polévková lžíce lahůdkového droždí

olivový olej

sůl

pepř


Tip: Doporučuji si nasucho na pánvi opražit slunečnicová semínka a hotový hummus jimi posypat. Ty chutě k sobě krásně pasují.


Postup:

Troubu předehřej na 250 stupňů.


Cibuli rozkroj napůl, oloupej a nakrájej na menší kostičky. Mrkev očisti, podélně rozkroj a nakrájej na tenké plátky. Čočku nasyp do síta a pod vlažnou vodou pořádně omyj.


Česnek ve slupce dej do malého pekáčku na pečící papír a lehce potři pár kapkami olivového oleje. Peč v troubě 15 minut do změknutí. (Já mám horkovzdušnou troubu, je možné že se doba nebo teplota bude u jiné trouby lišit. Důležité je, aby se česnek nepálil a krásně změknul.) Upečený česnek nech vychladnout a jednoduše vyloupni vnitřek stroužku ven ze slupky.


Mezi tím, co je česnek v troubě, na hlubší pánvi rozpal asi 2 čajové lžičky olivového oleje, přidej cibuli a smaž jí, dokud nechytne barvu. Pak přidej i mrkev, kterou za občasného míchání smaž dalších pár minut. Když je mrkev i cibulka lehce opečená, nasyp do pánve římský kmín a nech ho rozvonět. Následně přidej čočku a vše zalij cca 500 ml horké vody. Trochu sniž plamen a nech vařit, dokud nebude čočka i mrkev úplně měkoučká, ale né rozvařená. Trvá to asi 10 minut. V případě potřeby podlij ještě trochou vody.


Když je směs uvařená, nech ji vychladnout. Téměř všechna voda by měla být odpařená, ale pokud jí v pánvi zbylo moc, můžeš jí odlít, aby nebyl hummus moc tekutý. Vše z pánve dej do mixéru a přidej pečený česnek, 2 lžíce olivového oleje, šťávu z citronu, lahůdkové droždí, kurkumu, sůl a pepř. Nakonec vše rozmixuj dohladka.


Doporučuji dochucovat (sůl, pepř, citron) postupně, přeci jen každý máme trochu jiné chutě. Pokud by se ti hummus zdál málo jemný, můžeš přidat ještě trochu olivového oleje.


Hummus je hotový a teď už je jen na tobě, jestli si ho dáš jen s čerstvou zeleninou, jako součást komplexnějšího hlavního jídla, nebo si ho namažeš na topinku.



455 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page