Maxmilián Guha
Hummus s medvědím česnekem
Aktualizováno: 13. 9. 2019
Medvědí česnek je úžasná léčivá bylina, která v sobě skrývá velké množství vitamínu C a navíc je to přírodní antibiotikum a antioxidant. Kromě toho ale i úžasně voní a hlavně chutná. Jeho chuť bych přirovnala k parádně dochucenému, česnekovému špenátu.
Doporučuji si jít česnek sám natrhat. Roste začátkem jara (březen-duben) a nejčastěji ho najdete v okolí potoků a jiných vod. Chápu ale, že né každý má tu možnost a tak si třeba musíš koupit svazeček v obchodě, kde v poměru cena/množství není úplně nejlevnější.
Naštěstí ti na hummus s medvědím česnekem přesně takový jeden svazeček stačí. Tak hurá na to!

Potřebuješ:
1 plechovka cizrny (400g)
2 lžičky pasty tahini
5 lžic kvalitního olivového oleje
1 hrst medvědího česneku
¾ citrónu
1 lžička kurkumy
římský kmín
sůl
pepř
Postup:
Otevři plechovku a vylej přebytečný nálev. Cizrnu vysyp do síta a pořádně propláchni vodou a dej ji do mixéru.
Přidej propláchnutý, nahrubo nakrájený medvědí česnek, olivový olej, kurkumu a římský kmín. Vše mixuj, dokud ti nevznikne hladká směs. Nakonec postupně dochuť šťávou z citronu, solí a pepřem. Vše ještě trochu rozmixuj a je hotovo.
Pokud chceš hummus krémovější a jemnější, můžeš ho pokapat ještě trochou olivového oleje.
Hummus můžeš jíst k pečivu, zelenině, sucharům, k různým plackám, nebo jako součást přílohy.