logo-03.png
  • Terezka

Hrášková pomazánka

Aktualizace: bře 31

Tahle extra rychlá hrášková pomazánka je nejen krásná na pohled, ale také skvěle chutná.


Ačkoli se dělá z mraženého hrášku a člověk si jí může připravit po celý rok, tak mi kvůli zelené barvičce asociuje jaro. Ať už si jí připravíte jen tak, v kombinaci s žampiony, nebo se slaným balkánským sýrem, určitě si hráškovou pomazánku zamilujete.

Je potřeba:

300g mraženého hrášku (ideálně Bonduelle Vapeur)

1 kostku přírodní lučiny (cca 60g)

1 středně velký stroužek česneku

citrónová šťáva

sůl, pepř, případně chilli

oblíbený chléb, nebo jiné pečivo


Tip: Pomazánka má po hrášku nasládlou chuť a tak se k ní skvěle hodí například nadrolený balkánský sýr, nebo orestované žampiony s tymiánem (tuhle kombinaci naprosto miluje Maxmilián).


Když pomazánkou natírám jednohubky, přidávám k balkánu i cibulovou marmeládu.


Do pomazánky se skvěle hodí i všemožné čerstvé bylinky, které přidejte k hrášku a spolu s ním rozmixujte.


Postup: Mražený hrášek vysypte do misky, zalijte vroucí vodou a přiklopte talířkem. Po cca 3 minutách ho sceďte a propláchněte ledovou vodou.


Hrášek vysypte do vysoké, úzké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.


Následně vzniklé pyré přendejte do misky, přidejte lučinu a pořádně promíchejte.


Pamazánku dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a skombinujte např. s orestovanými žampiony nebo balkánským sýrem (viz tip).


Hrášková pomazánka chutná nejlépe na rozpečeném krajíci chleba, ale hodí se skvěle i na jednohubky.




472 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše