Maxmilián Guha
Hrášková pomazánka
Aktualizováno: 31. 3. 2021
Tahle extra rychlá hrášková pomazánka je nejen krásná na pohled, ale také skvěle chutná.
Ačkoli se dělá z mraženého hrášku a člověk si jí může připravit po celý rok, tak mi kvůli zelené barvičce asociuje jaro. Ať už si jí připravíte jen tak, v kombinaci s žampiony, nebo se slaným balkánským sýrem, určitě si hráškovou pomazánku zamilujete.

Je potřeba:
300g mraženého hrášku (ideálně Bonduelle Vapeur)
1 kostku přírodní lučiny (cca 60g)
1 středně velký stroužek česneku
citrónová šťáva
sůl, pepř, případně chilli
oblíbený chléb, nebo jiné pečivo
Tip: Pomazánka má po hrášku nasládlou chuť a tak se k ní skvěle hodí například nadrolený balkánský sýr, nebo orestované žampiony s tymiánem (tuhle kombinaci naprosto miluje Maxmilián).
Když pomazánkou natírám jednohubky, přidávám k balkánu i cibulovou marmeládu.
Do pomazánky se skvěle hodí i všemožné čerstvé bylinky, které přidejte k hrášku a spolu s ním rozmixujte.
Postup: Mražený hrášek vysypte do misky, zalijte vroucí vodou a přiklopte talířkem. Po cca 3 minutách ho sceďte a propláchněte ledovou vodou.
Hrášek vysypte do vysoké, úzké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
Následně vzniklé pyré přendejte do misky, přidejte lučinu a pořádně promíchejte.
Pamazánku dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a skombinujte např. s orestovanými žampiony nebo balkánským sýrem (viz tip).
Hrášková pomazánka chutná nejlépe na rozpečeném krajíci chleba, ale hodí se skvěle i na jednohubky.