• Terezka

Hrášková pomazánka s balkánem a cibulkou

Aktualizace: 13. zář 2019

Dřív by mě asi nenapadlo, že budu tak často dělat domácí pomazánky. Spojovala jsem si to spíš s pohoštěním na rodinné oslavě, nebo na Silvestra. Potom jsem ale přestala kupovat šunky, salámy, průmyslově vyráběné pomazánky, másla a hodně omezila i nakupování sýrů. No a přirozeně to vedlo k tomu, že jsem začala míchat a mixovat čerstvější suroviny, abych si na ten chleba měla co namazat. Šíleně mi to zachutnalo a hlavně (!!!), je to hotové asi za 10 minut, takže perfektní, když člověk nestíhá. Vzhledem k tomu, že mezi prvními recepty, které na blog dávám, jsou samé pomazánky, je asi jasné, že jsem jejich velká milovnice.




Tip: Smažená cibulka je sice na téhle pomazánce moc dobrá, ale ani zdaleka se to nevyrovná mojí domácí cibulové marmeládě, na kterou doufám (a ty také doufej), co nejdříve sepíšu recept. Pokud jí ale náhodou už máš doma, neváhej a dej si jí navrch, protože to je teprve lahoda!


Potřebuješ:


Na pomazánku: 300g mraženého mladého hrášku Bonduelle Vapeur

1 kostku přírodní lučiny (cca 60g)

2 středně velké stroužky česneku

půlka šťavnatého citrónu

hrst čerstvé bazalky (může být i máta)

půl lžičky kurkumy drcené sušené chilli (z mlýnku) sůl pepř


Dále:

žitný chléb, suchar, …

balkánský sýr

1 červená cibule

2 lžíce olivového oleje

Postup:

Mražený hrášek vysyp do misky, zalij vroucí vodou a přiklop talířkem. Po cca 3 minutách ho sceď a hned pořádně propláchni ledovou vodou.


Teď už je to směšně jednoduché. Do mixéru naházej hrášek, lučinu, bazalku, přidej kurkumu, citrónovou šťávu, sůl pepř a chilli. Vše rozmixuj dohladka, ochutnej a dolaď chutě k dokonalosti.


Cibuli rozkroj na půl a oloupej. Obě části rozkroj ještě jednou napůl a nakrájej na tenké proužky.

Na pánvi si rozpal olivový olej, sniž plamen, přihoď cibuli a smaž jí, dokud nezesklovatí. Potom přidej javorový sirup, chilli a sůl. Cibule by měla krásně zkaramelizovat. Pokud se ti směs začne přichytávat, přilij pár lžic horké vody. Když je cibule měkká a lepkavá, je hotovo.


Teď už jen namažeš krajíc chleba pomazánkou, nadrolíš na ní balkánský sýr, navrch přidáš cibulku a užiješ si ty boží chutě.

173 zobrazení