top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Hlíva na paprice s knedlíčky

Aktualizováno: 12. 9. 2019

Musím říct, že z tohohle receptu jsem doslova nadšená. Né že bych se chtěla chvástat, ale sama jsem nečekala, že vege variace kuřete na paprice bude tak dobrá a podle mě o dost lepší než originál.


Popravdě si vlastně úplně přesně nepamatuju, jak kuře na paprice má chutnat, takže pokud čekáte věrnou kopii, nebuďte zklamaní, ale tohle jídlo je tak napěchované chutěmi, že si zas a znovu říkám, proč bych do toho přidávala maso? Není ho třeba.


No a knedlíčky z ovesných vloček? Jsou hotové za pár minut a určitě je budu dělat nejen k téhle omáčce. Už jen jak píšu tenhle recept, dostala jsem zase na Hlívu na paprice zase chuť.



Na 5 porcí potřebuješ:


Omáčka

2 velké červené cibule

2 červené papriky

200g hlívy ústřičné

1 lžíce ghí (nebo másla)

4 polévkové lžíce mleté sladké papriky

1 čajová lžička mleté uzené papriky

200ml (půl plechovky) kokosového mléka (já použila s 91% extraktu z koko. oř)

1 lžíce sójové omáčky

4 polévkové lžíce lahůdkového droždí

2 bobkové listy

sůl, pepř


Knedlíčky

170g ovesných vloček

60g špaldové mouky

160g rostlinného jogurtu

3 vejce

sůl


Tip: Pokud se ti zrovna nechce dělat knedlíčky, hlíva na paprice je vynikající i s rýží, nebo s celozrnnými těstovinami.


Postup:

Nejprve si připrav těsto na knedlíčky. Ovesné vločky rozemel (rozmixuj) najemno. V míse smíchej všechny ingredience a vypracuj hladkou hmotu. Hotové těsto dej odpočinout do lednice. Když je vychlazené, jdou z něj totiž lépe tvarovat jednotlivé knedlíčky.


Dále si připrav ingredience na omáčku. Suroviny omyj a očisti. Cibule nakrájej úplně najemno a papriku s hlívou na tenké nudličky. Na hluboké pánvi rozpal ghí (nebo máslo) a osmaž cibuli dosklovata. Ve chvíli, kdy cibule začne chytat barvu, přidej bobkové listy, mletou sladkou a uzenou papriku. Pořádně směs míchej plochou vařečkou nebo stěrkou, aby se koření nepřipálilo, ale hezky se rozvonělo. Cibuli podlij malinko vodou, aby ti vznikla taková pasta. Přidej na pánev nudličky papriky, hlívu ústřičnou a vše pořádně zamíchej tak, aby se koření dostalo úplně všude. Pánev podlij 0,5l horké vody a za občasného míchání vař pod pokličkou 10 minut. Poté pokličku sundej a vař dalších 5 minut.


Mezi tím dej do hrnce vařit osolenou vodu. Vyndej z lednice hotové těsto a dlaněmi uválej kuličky v průměru 6-7cm (Velikost asi jako meruňka. Jiné přirovnání mě nenapadá.) Knedlíčky naházej do vroucí vody, trochu promíchej, aby se odlepily ode dna a vař 10 minut, dokud v hrnci nevyplavou nahoru. Po vyndání je rozkroj napůl.


Když se směs v pánvi dovaří, přimíchej kokosové mléko, sójovku, lahůdkové droždí a hotovou omáčku dochuť solí a pepřem.

818 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page