Maxmilián Guha
Hlívový guláš
Aktualizováno: 7. 10. 2022
Jestli mi něco v rámci tvoření receptů dělá ohromnou radost, tak je to vaše zpětná vazba. A co vážně miluju a vtiskne mi to okamžitě úsměv do tváře, tak jsou vaše zprávy o tom, jak jste svému masožravému partnerovi uvařili mé vege jídlo a on si řekl o nášup. Pokud máte doma zarytého milovníka masa a rádi byste zařadili i rostlinná jídla, hlívový guláš je recept právě pro vás.
Není rozhodně mým cílem, někoho přesvědčovat, ať přestane jíst maso úplně (i když podle mě je to správná cesta), ale moc ráda ukážu a dokážu, že lze jednoduše uvařit výborné jídlo, plné parádních výrazných chutí i bez použití masa a často i zcela bez živočišných produktů.
No, a jestli se zrovna snažíte zhubnout, jíte rádi zdravě a třeba obecně neholdujete těžkým a mastným jídlům, je pro vás tahle verze guláše jako dělaná.

Na 5 porcí je potřeba:
500g hlívy ústřičné (většinou 2 balení)
3 velké cibule
5 stroužků česneku
70g rajčatového protlaku
2 větší brambory
2 papriky kapie (nemusí být, ale doporučuji)
2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
1 čajová lžička uzené mleté papriky
1 čajová lžička ostré mleté papriky
2 čajové lžičky drceného kmínu
2 polévkové lžíce rozmarýnu (nejlépe čerstvý, ale může být i sušený)
2 polévkové lžíce majoránky (nejlépe čerstvá, ale může být i sušená)
rostlinný tuk na smažení
Postup:
Hlívu vyndejte z obalu a pořádně jí ve vlažné vodě omyjte. Důkladně každý kus vyždímejte a rozložte na čistou utěrku. Je důležité, aby houby nebyly nasosané vodou.
Ve větším hrnci rozpalte tuk a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Nejprve jí zprudka orestujte, po chvilce snižte plamen (já snížila na stupeň 6 ze škály 1-9) a nechte jí smažit do hněda. Cibuli pořádně osolte (aby pustila šťávu) a moc jí nemíchejte. Jen jednou za čas zkontrolujte, zda se moc nepřichytává. Takový dobrý, poctivý základ je klíčem k úspěchu! Na cibuli proto nepospíchejte a berte to tak, že čím déle jí necháte táhnout, tím lépe. Pokud by se vyloženě připékala, podlijte trochou vody, nemíchejte a nechte opět vypařit. Proces může trvat asi 20 minut.
Během toho, co je cibule na plotně, nakrájejte dobře vyždímanou a osušenou hlívu na menší kousky.
Papriku nakrájejte na malé kostičky.
Česnek nasekejte nadrobno a stejně tak i čerstvé bylinky.
Všechno koření (mimo bylinek) si odměřte a dejte do jedné misky.
Obě dvě brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo.
V rychlovarné konvici uvařte 1 litr vody.
Ve chvíli, kdy se vám bude zdát, že už je cibule tak akorát, dejte teplotu na maximum a do hrnce přidejte nakrájenou papriku a hlívu, vše zamíchejte a nechte restovat 5 minut. Směs míchejte co nejméně, aby hlíva nepustila moc vody.
Dále přidejte česnek, bylinky a opékejte dalších 5 minut. Nakonec přidejte všechno koření, vše zamíchejte a zalijte připravenou vodou. Do hrnce přidejte i nastrouhané brambory. Vařte 10 minut pod pokličkou a dalších 10 minut bez pokličky.
Úplně na závěr přimíchejte rajčatový protlak a hotový guláš pořádně dochuťte solí a pepřem.
Hlívový guláš je geniální s knedlíky, ale je výborný i s krajícem čerstvého chleba.
Recept na mé zdravé knedlíčky z ovesných vloček bude na blogu, co nevidět.