logo-03.png
  • Terezka

Hlívový guláš se zdravými knedlíčky

Jedna z věcí, která mě u vaření baví, je přetváření klasických masových jídel do bezmasých variant. Je mi jasné, že zarytého masožravce (představuji si ho, jako dřevorubce) by už název „Hlívový guláš“ asi moc nenadchnul, ale já věřím, že by si ve výsledku určitě pochutnal.

Není rozhodně mým cílem, někoho přesvědčovat, ať přestane jíst maso úplně ( i když podle mě je to správná cesta), ale moc ráda ukážu a dokážu, že lze jednoduše uvařit výborné jídlo, plné parádních výrazných chutí i bez použití masa a často i bez živočišných produktů vůbec.

Takže pokud jíte maso hodně často, nebo dokonce denně, dejte šanci i rostlinným pokrmům. Věřím, že si i tak náramně pochutnáte. Hlívový guláš je toho rozhodně důkazem.

No, a jestli se zrovna snažíte zhubnout, jíte rádi zdravě a třeba obecně neholdujete těžkým a mastným jídlům, je pro vás tahle verze guláše s ovesnými knedlíčky, jako dělaná.



Na 5 porcí potřebuješ:

Guláš

500g hlívy ústřičné (většinou 2 balení)

3 velké cibule

5 stroužků česneku

70g rajčatového protlaku

2 větší brambory

2 bílé papriky kapie (nemusí být, ale doporučuji)

2 polévkové lžíce sladké mleté papriky

1 čajová lžička uzené mleté papriky

1 čajová lžička ostré mleté papriky

2 čajové lžičky drceného kmínu

2 polévkové lžíce rozmarýnu (nejlépe čerstvý, ale může být i sušený)

2 polévkové lžíce majoránky (nejlépe čerstvá, ale může být i sušená)

rostlinný tuk na smažení (já použila 1 polévkovou lžíci vegan másla a 1 polévkovou lžíci kokosového oleje)

Knedlíčky

170g ovesných vloček

60g špaldové mouky

160g rostlinného jogurtu

3 vejce

sůl

(postup najdeš níže)

Postup (guláš):

Hlívu vyndej z obalu a pořádně jí ve vlažné vodě omyj. Důkladně každý kus vyždímej a rozlož na čistou utěrku. Je důležité, aby houby nebyly nasosané vodou, protože jinak nemají dobrou strukturu.


Cibuli nakrájej na kostičky, v hrnci rozehřej olej s máslem a začni cibuli smažit. Nejprve jí zprudka orestuj, po chvilce sniž plamen (já snížila na stupeň 6 ze škály 1-9) a nech jí smažit do hněda. Cibuli pořádně osol (aby pustila šťávu) a moc jí nemíchej. Jen jednou za čas zkontroluj, zda se moc nepřichytává. Ve chvíli, kdy už by se začala připékat, podlij cibuli 1dcl horké vody. Podlitou cibuli nemíchej a nech vodu vypařit, dokud zase nedojde k přichytávání. Celý proces opakuj několikrát, ideálně tak půl hodinky, dokud nebude cibule krásně měkká a tmavě hněda. Mezi tím si pohodlně připravíš a nakrájíš zbytek surovin, případně uděláš těsto na knedlíčky.  Takový dobrý, poctivý základ je klíčem k úspěchu! Na cibuli proto nepospíchej a ber to tak, že čím déle jí necháš táhnout, tím lépe. Určitě ale dávej pozor, aby se nezačala pálit, protože tím se snadno zkazí celé jídlo.

Během toho dobře vyždímanou a osušenou hlívu nakrájej na menší kousky (ber v úvahu, že se při vaření smrsknou, takže nekrájej úplně nadrobno. Jinak je ale velkost kousků čistě na tobě, já mám radši kousky menší.

Pokud se chystáš vařit jako přílohu zdravé knedlíčky, připrav si těsto (viz recept níže).

Pokud používáš bílé papriky, nakrájej je na malé kostičky.

Česnek nasekej nadrobno a stejně tak i bylinky, pokud používáš čerstvé.

Všechno koření si odměř a dej do jedné misky, ať se později nezdržuješ a koření se ti v hrnci nezačne pálit (zvlášť koření a zvlášť bylinky).

Obě dvě brambory oškrábej a nastrouhej nahrubo.

V rychlovarné konvici si připrav a uvař 1 litr vody.

Ve chvíli, kdy se ti bude zdát, že už je cibule tak akorát, nech vyvařit všechnu přebytečnou vodu, dej plamen na maximum a do hrnce přidej nakrájenou hlívu, případně bílou papriku, vše zamíchej a nech restovat 5 minut. Směs míchej co nejméně, aby hlíva nepustila moc vody. Dále přidej česnek a bylinky a opékej dalších 5 minut. Nakonec přidej všechno koření, směs zamíchej a zalej 1 litrem horké vody. Do hrnce přidej nastrouhané brambory a vař 10 minut pod pokličkou a dalších 10 minut bez pokličky.

Úplně nakonec přimíchej rajčatový protlak a hotový guláš pořádně osol a opepři.


Hlívový guláš je geniální s knedlíčky (recept níže), ale je moc dobrý třeba i jen s krajícem čerstvého chleba.

Postup (knedlíčky):

Ovesné vločky rozemel (rozmixuj) najemno. V míse smíchej všechny ingredience a vypracuj hladkou hmotu. Hotové těsto dej odpočinout do lednice. Když je vychlazené, jdou z něj totiž lépe tvarovat jednotlivé knedlíčky. Těsto nech v lednici alespoň 15 minut.

Dej do hrnce vařit osolenou vodu. Vyndej z lednice hotové těsto a dlaněmi uválej kuličky v průměru 6-7cm (velikost asi jako meruňka - jiné přirovnání mě nenapadá). Pokud by se ti těsto moc lepilo, navlhči si ruce a pokud by ani to nepomohlo, přidej trošku mouky, nebo namletých ovesných vloček. Knedlíčky naházej do vroucí vody, trochu promíchej, aby se odlepily ode dna a vař 10 minut, dokud v hrnci nevyplavou nahoru.

Po vyndání knedlíčky rozkroj napůl, případně na třetiny.


1,185 zobrazení