Maxmilián Guha
Fazolové brownies
Pokud jste milovníci hořké čokolády a kakaových buchet, je tenhle recept rozhodně pro vás. Dlouho jsem chtěla vyzkoušet a sepsat nějaký rychlý moučník z fazolí, protože vím, že se v tomto směru dají skvěle využít a tak jsem vsadila právě na brownies.
Řezy nejsou nijak zvlášť sladké a můžete si je tak s klidným svědomím dát, i pokud zrovna hubnete, nebo zkrátka hledáte něco méně kalorického. Já jsem si neskutečně oblíbila brownies s bílým jogurtem a banánem. Tahle kombinace totiž chuťově připomíná krtkův dort :-).

Je potřeba:
1 plechovka červených fazolí (asi 255g)
3 vejce z volného chovu
50g kakaa (ideálně raw)
50g rostlinného oleje
50g sladidla (čekankový s., javorový s. nebo třtinový cukr)
100g vysokoprocentní čokolády (alespoň 70%)
vanilkový extrakt nebo FlavDrops
1 polévková lžíce mleté skořice
½ čajové lžičky jedlé sody
podle chuti: ořechy, banány, ořechové máslo, ovoce, …
Tip: Pokud chcete moučníku dodat více bílkovin, použijte pouze 15g kakaa a doplňte 35g čokoládového proteinu. V tomto případě jsem do těsta musela přidat ještě 100ml vody. Je možné, že bude konzistence těsta s různými proteiny odlišná. Těsto by mělo být velmi husté, ale přesto tekuté.
S brownies si můžete vyhrát podle vaší fantazie a přidat navrch kousky banánu, nebo jiného ovoce, případně do těsta zamíchat nasekané oříšky. Záleží jen na tom, co si vaše srdce a chuťové pohárky žádají.
Postup:
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Fazole z plechovky přendejte do cedníku a pořádně je propláchněte, dokud zcela nezmizí pěna. Čokoládu nasekejte na menší kousky.
Všechny ingredience (kromě ovoce a ořechů) vložte do mixéru a mixujte do hladka. Pokud v těstě zůstanou kousíčky čokolády, vůbec to nevadí. Při pečení se rozteče.
Připravte si plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem a následně do něj přendejte těsto, které řádně uhlaďte. Podle chuti vmáčkněte do těsta nakrájený banán, oříšky, nebo jiné ovoce.
Pečte 30-35 minut na 170 stupňů. Po vyndání z trouby nechte brwnies pořádně vychladnout.