top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Farmářská vejce „Huevos rancheros“

Aktualizováno: 8. 7. 2021

Tahle původem mexická snídaně je opravdu vydatná, sytá a příprava zabere trochu víc času, než třeba rohlík s máslem :-). Zároveň jsou ale huevos rancheros neuvěřitelně svěží, chuťově pestrá a parádně nás nakopnou do nového dne. Proto je to úplně ideální volba na víkendový brunch, nebo po proflámované noci.


Rozhodně ale není podmínkou chystat farmářská vejce jako snídani, hodí se v jakoukoli denní dobu. Je to i ideální jídlo pro vanlife, nebo kempování.

Na 2 velké porce potřebujete

· 1 plechovku červených fazolí (400g)

· 1 plechovku krájených rajčat (400g)

· 1 větší červená cibule

· 2 stroužky česneku

· Lžíce rostlinného oleje

· chilli vločky, nebo papričku dle chuti

· 6 cherry rajčat

· 1 čajovou lžičku římského kmínu

· 1 polévková lžíce javorového nebo jiného oblíbeného sirupu

· půlka šťavnaté limety

· 1 zralé avokádo

· 2-4 vejce z volného chovu

· hrst čerstvého koriandru


Tip: Tohle jídlo hraje nejen všemi možnými barvami, ale hlavně i chutěmi. Proto je důležité při dochucování pořádně ochutnávat. Každé rajče je jinak sladké, každá limeta jinak kyselá a šťavnatá. Navíc každý máme chutě trochu jiné, takže je potřeba ochutnávat a dochucovat podle sebe.


Pokud se vám nechce vařit vejce přímo v omáčce, stačí si zvlášť udělat klasická volská oka a výsledek bude fungovat velmi podobně.


Postup:

Na hlubší pánvi rozpalte olej a přidejte nakrájenou cibuli, kterou smažte dosklovata. Následně přidejte, nasekaný česnek a po chvilce opékaní i nakrájená rajčátka. Občas zamíchejte.


Po pár minutách přidejte římský kmín, propláchnuté fazole a konzervovaný rajčata.


Vše dochuťte solí, pepřem, chilli, javorovým sirupem a šťávou z limety. Zamíchejte a nechte pod pokličkou probublávat 5 minut.


Ve směsi udělejte vařečkou důlky a rozklepněte do nich vejce. Pánev opět přiklopte pokličkou a vařte dalších 3-5 minut tak, aby byl bílek uvařený a žloutek tekutý. Případně je možné si k fazolové směsi udělat klasické volské oko.


Hotové jídlo doplňte nakrájeným či rozmačkaným avokádem a čerstvým koriandrem.

1 101 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page