logo-03.png
  • Terezka

Farmářská vejce „Huevos rancheros“

Aktualizace: 13. zář 2019

Tahle původem mexická snídaně je opravdu vydatná, sytá a zabere trochu víc času. Zároveň jsou ale huevos rancheros neuvěřitelně svěží, chuťově pestré a parádně nás nakopnou do nového dne. Proto je to úplně ideální volba na víkendový brunch, nebo po proflámované noci.


Rozhodně ale není podmínkou farmářská vejce jako snídani, hodí se v jakoukoli denní dobu. Je to i ideální jídlo pro vanlife, nebo kempování.



Na 2 velké porce potřebuješ

· 1 plechovku červených fazolí (400g)

· 1 plechovku krájených rajčat (400g)

· 1 větší červená cibule

· 2 stroužky česneku

· Lžíce kokosového oleje

· 1 chilli papričku (podle chuti a toho, co sneseš)

· 6 cherry rajčat

· 1 čajovou lžičku římského kmínu

· 1 polévková lžíce javorového sirupu

· půlka šťavnaté limety

· 1 zralé avokádo

· 2-4 vejce z volného chovu

· hrst čerstvého koriandru


Tip: Tohle jídlo hraje nejen všemi možnými barvami, ale hlavně i chutěmi. Proto je důležité při dochucování pořádně ochutnávat. Každé rajče je jinak sladké a každá limeta jinak kyselá a šťavnatá. Navíc každý máme chutě trochu jiné, takže na tohle nejde napsat univerzální recept.

Pokud se ti nechce vařit vejce přímo v omáčce, stačí si zvlášť udělat klasická volská oka a výsledek bude fungovat velmi podobně.


Postup:

Rozpal si na hlubší pánvi olej, červenou cibuli nakrájej na malé kostičky a osmaž jí do zlatova. Česnek pokrájej na plátky, chilli papričku na úzká kolečka a přidej je k cibuli. Také si rozkroj cherry rajčata napůl, přihoď je ke směsi v pánvi a opékej asi 2 minuty. Nezapomínej občas vše zamíchat. Přisyp římský kmín, který nech na pánvi asi tak minutu, aby se krásně rozvoněl.


Fazole pořádně propláchni v sítu vodou, aby se z nich dostal nálev, přidej je na pánev a trochu opeč. Nakonec přidej konzervu rajčat, vše promíchej, osol, opepři, přidej limetovou šťávu, javorový sirup a nech na mírném ohni pod pokličkou probublávat 5 minut.


Mezi tím si připrav avokádo. Avokádo podélně nařízni v půlce kolem dokola a otoč obě strany proti sobě tak, aby se od sebe oddělily. Nožem opatrně vyndej pecku. Následně si vezmi jednu půlku, nožem odřízni uprostřed proužek slupky a pak snadno oloupeš proužky po stranách. To samé opakuj s druhou půlkou avokáda. Také je možné vyndat celou dužinu lžící. Avokádo si následně nakrájej na proužky.


Teď si připrav vajíčka. Vše v pánvi zamíchej, udělej ve směsi ďolíčky, do kterých jednotlivá vejce vyklepni. Osol a opepři každé vajíčko. Pánev přiklop pokličkou a nech vařit dalších 5 minut. Vejce by měla být uvařená tak, aby byl žloutek tekutý a bílek tuhý.


Nakonec směs s vejci opatrně nandej na talíře, přidej avokádo, nasekaný koriandr a můžeš se dát do jídla.

651 zobrazení