logo-03.png
  • Terezka

Dýňovo mrkvová polévka s rozmarýnem

Podzim je u mě jednoznačně spojený s chutí a vůní dýňové polévky. I když na tu svou klasickou (klikněte pro recept sem) nedám dopustit, připravila jsem tentokrát obměnu, která mě neskutečně mile překvapila.


Spojení mrkve a dýně je super, polévka je krásně svěží díky citrónové šťávě a výrazná chuť rozmarýnu, který na zahrádkách vydrží celý podzim, vše skvěle doplňuje.



Na 3 velké porce je potřeba:

1 malý dýně hokaido (po očištění a nakrájení cca 650g)

3 středně velké mrkve (po očištění a nakrájení cca 180g)

2 červené cibule

3 stroužky česneku

½ čajové lžičky muškátového oříšku

1-2 čajové lžíčky sladkého kari koření

1 čajová lžička kurkumy

½ šťavnatého citronu

hrst čerstvého rozmarýnu

2 polévkové lžíce lahůdkového droždí

sůl, pepř, chilli dle chuti

rostlinný olej

Na dozdobení dle chuti: opražená semínka, krutony z žitného chleba, dýňový olej, uzený tempeh

Postup:

Dýni pořádně omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a odkrojte stopky. Nakrájejte ji na menší kostky.


Mrkev očistěte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Vaří se déle než dýně, měla by být proto nakrájená na menší kousky.


Cibuli nakrájejte nahrubo a česnek na plátky.


V rychlovarné konvici uvařte vodu.


V hrnci rozpalte trochu rostlinného oleje a cibuli orestujte dosklovata. Následně přidejte česnek, dýni a mrkev. Vše pár minut opékejte a poté přidejte mletý muškátový oříšek, kari koření a kurkumu. Zamíchejte, nechte trochu rozvonět a vše zalijte 1 litrem horké vody.


Zeleninu vařte, dokud nebude měkká. Doba vaření se bude odvíjet od velikosti kousků, ale většinou to bývá cca 15 minut.


Mezi tím si můžete připravit krutony, opéct tempeh, nebo opražit semínka na pánvi. Záleží jaké komponenty na dozdobení (a doplnění) polévky zvolíte.


Až bude dýně a mrkev úplně měkká, odstavte hrnec z plotny. Přidejte lahůdkové droždí, rozmarýn (bez tužších stonků), citrónovou šťávu, sůl, pepř a chilli. Vše mixujte v mixéru, nebo tyčovým mixérem dohladka.


Doporučuji polévku dochucovat solí, pepřem, chilli a citrónem postupně a během toho stále ochutnávat. Pokud by na vás byla polévka příliš hustá (což já preferuji), jednoduše nařeďte horkou vodou.

332 zobrazení