logo-03.png
  • Terezka

Dýňová bábovka s ořechy a čokoládou

Aktualizace: 2. lis 2020

Musím říct, že mi dýně ve sladkých jídlech dříve moc nechutnala, ale po vyzkoušení několika receptů jsem se do té kombinace naprosto zamilovala.


Bábovka krásně voní po skořici a muškátovém oříšku, což i v pošmourném podzimním dni navodí útulnou a příjemnou náladu. Stačí uvařit čaj a zabalit se do deky. Také mě překvapilo, že díky přirozené sladké chuti dýně není třeba příliš sladit.



Na bábovku, je potřeba:

4 polévkové lžíce kokosového oleje/másla (100ml) + na vymazání formy

2 vejce z volného chovu

270g dýňového pyré (jak na něj najdete zde)

150ml vody

220g celozrnné špaldové mouky + na vysypání formy

3 polévkové lžíce čekankového sirupu (nebo jiného sladidla)

3 čajové lžičky skořice

1 čajová lžička muškátového oříšku

1 čajová lžička vanilkového extraktu

1 čajová lžička jedlé sody

1 čajová lžička prášku do pečiva

40g ořechů (ideálně pekanů, nebo vlašských ořechů)

30g vysokoprocentní čokolády (70% a více)

Tip: Nenechte se odradit děláním pyré. Sice to zabere půl hodiny navíc, ale snadno si ho připravíte větší množství do zásoby a pak ho můžete mít po ruce v lednici, nebo mrazáku.


Bábovka je poměrně malá, takže pokud nemáte malou formu na bábovku, můžete zkusit udělat dýňový chlebíček.


Bábovka opravdu není moc sladká. Mě osobně to takhle stačí a vyhovuje, ale pokud máte v oblibě sladší moučníky, použijte více sladidla.

Postup:

Troubu rozehřejte na 160 stupňů.


Připravte si formu, kterou vytřete tukem a vysypte trochou mouky. Doporučuji pomocí mašlovačky vytřít vnitřek formy kokosovým olejem.


Oddělte žloutky od bílků.


Olej nebo máslo rozehřejte a vyšlehejte ve velké míse s čekankovým sirupem, vodou a žloutky.

Poté přidejte pyré, skořici, muškátový oříšek a vanilkový extrakt. Vše pořádně promíchejte.


Postupně zapracujte mouku se sodu a práškem do pečiva.


Bílky vyšlehejte do sněhu. Doporučuji přidat špetku soli, sníh bude rychleji tuhý. Hotový sníh pak opatrně přimíchejte do těsta. Stěrkou načechrávejte těsto a pomalu ho převalujte přes sníh, dokud se vše nespojí v jednotnou směs.


Nakonec nasekejte ořechy a čokoládu na malé kousky a zamíchejte je do těsta.


Hotové těsto přendejte do formy a pečte (v horkovzdušné troubě) hodinu a 10 minut při 160 stupních.


Hotovou bábovku vyklopte z formy a dejte vychladnout na mřížku, aby se nezapařila.

631 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše