Maxmilián Guha
Dýňová bábovka s ořechy a čokoládou
Aktualizováno: 2. 11. 2020
Musím říct, že mi dýně ve sladkých jídlech dříve moc nechutnala, ale po vyzkoušení několika receptů jsem se do té kombinace naprosto zamilovala.
Bábovka krásně voní po skořici a muškátovém oříšku, což i v pošmourném podzimním dni navodí útulnou a příjemnou náladu. Stačí uvařit čaj a zabalit se do deky. Také mě překvapilo, že díky přirozené sladké chuti dýně není třeba příliš sladit.

Na bábovku, je potřeba:
4 polévkové lžíce kokosového oleje/másla (100ml) + na vymazání formy
2 vejce z volného chovu
270g dýňového pyré (jak na něj najdete zde)
150ml vody
220g celozrnné špaldové mouky + na vysypání formy
3 polévkové lžíce čekankového sirupu (nebo jiného sladidla)
3 čajové lžičky skořice
1 čajová lžička muškátového oříšku
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1 čajová lžička jedlé sody
1 čajová lžička prášku do pečiva
40g ořechů (ideálně pekanů, nebo vlašských ořechů)
30g vysokoprocentní čokolády (70% a více)
Tip: Nenechte se odradit děláním pyré. Sice to zabere půl hodiny navíc, ale snadno si ho připravíte větší množství do zásoby a pak ho můžete mít po ruce v lednici, nebo mrazáku.
Bábovka je poměrně malá, takže pokud nemáte malou formu na bábovku, můžete zkusit udělat dýňový chlebíček.
Bábovka opravdu není moc sladká. Mě osobně to takhle stačí a vyhovuje, ale pokud máte v oblibě sladší moučníky, použijte více sladidla.
Postup:
Troubu rozehřejte na 160 stupňů.
Připravte si formu, kterou vytřete tukem a vysypte trochou mouky. Doporučuji pomocí mašlovačky vytřít vnitřek formy kokosovým olejem.
Oddělte žloutky od bílků.
Olej nebo máslo rozehřejte a vyšlehejte ve velké míse s čekankovým sirupem, vodou a žloutky.
Poté přidejte pyré, skořici, muškátový oříšek a vanilkový extrakt. Vše pořádně promíchejte.
Postupně zapracujte mouku se sodu a práškem do pečiva.
Bílky vyšlehejte do sněhu. Doporučuji přidat špetku soli, sníh bude rychleji tuhý. Hotový sníh pak opatrně přimíchejte do těsta. Stěrkou načechrávejte těsto a pomalu ho převalujte přes sníh, dokud se vše nespojí v jednotnou směs.
Nakonec nasekejte ořechy a čokoládu na malé kousky a zamíchejte je do těsta.
Hotové těsto přendejte do formy a pečte (v horkovzdušné troubě) hodinu a 10 minut při 160 stupních.
Hotovou bábovku vyklopte z formy a dejte vychladnout na mřížku, aby se nezapařila.