top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Cuketová polévka s libečkem

Aktualizováno: 26. 7. 2021

Jestli je některé zeleniny v létě opravdu přebytek, tak je to každoročně mé oblíbenkyně cukety.


Oblíbenkyně říkám proto, že je dokonalé všestranná, chutná a ideální pro přípravu odlehčenějších a rychlých receptů. Tato tykvovitá zelenina je nízkokalorická a obsahuje hromadu minerálních látek, které jsou prospěšné pro naše těla. Cuketu lze připravit na tisíc způsob, chutí a teď v sezóně stojí pár korun.


Cuketová polévka s libečkem je svěží, letní jídlo, které si stopro zamilujete.

N 4 velké porce je potřeba:

2-3 menší cukety (celkem cca 850g)

2 žluté papriky

2 červené cibule

6 stroužků česneku

1 litr zeleninového vývaru

hrst čerstvého libečku

šťáva z ½ citronu

2 polévkové lžíce sušeného lahůdkového droždí

sůl, pepř¨

olivový olej

Tip: Doporučuji polévku doplnit krutony z žitného chleba, orestovaným uzeným tempehem, sezamem, klíčky, nebo také cuketovými nudličkami jednoduše orestovanými na pánvi.


Postup:

Cuketu a papriku nakrájejte na menší kostičky, dejte do mísy a přidejte 5 lžic olivového oleje, sůl a pepř. Vše pořádně promíchejte, přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě na 250 stupňů 30 minut. Občas zeleninu promíchejte.


Mezi tím si můžete nachystat krutony a ostatní komponenty na ozdobu. Krutony osmažte na trošce oleje, stejně tak jako tempeh. Pokud se rozhodnete pro cuketové nudličky, tak je nezapomeňte po nastrouhání, či nakrájení posolit a v čisté utěrce nechat "vypotit". Následně stačí rychle orestovat na pánvi.


Cibuli nakrájejte nahrubo na kostky a česnek na plátky. Ve chvíli, kdy je zelenina v troubě hotová, rozpalte v hrnci trochu olivového oleje a pár minut restujte cibuli a česnek, následně přidejte zeleninu, nahrubo nasekaný libeček, nakonec i vývar a nechte 10 minut vařit.


Obsah hrnce přemístěte do mixéru (případně použijte tyčový), přidejte citronovou šťávu, lahůdkové droždí a vše důkladně rozmixujte dohladka. Polévka by měla mít opravdu našlehanou krémovou konzistenci. Podle chuti už jen dolaďte solí a pepřem, případně dozdobte zvolenými komponenty.

704 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page