logo-03.png
  • Terezka

Borůvkovo kokosová buchta

Lesní borůvky jsou spolu s malinami mé nejmilejší ovoce. V supermarketech většinou nebývají k dostání a tak je nejlepší si je nasbírat přímo v lese, nebo si čas od času koupit borůvky mražené.


Letos jsem si tuhle šťavnatou buchtu vážně zamilovala a věřím, že vy si jí zamilujete také.

Tip: Vyzkoušejte borůvky nahradit červeným rybízem, nebo bobule nakombinovat spolu s jahodami. Všechny varianty, které jsem vyzkoušela, byly vynikající.


Buchta je skvělá i ve formě sladkého chlebíčku, nebo i tenčích řezů. Jen je potřeba lehce upravit dobu pečení a kontrolovat, zda je těsto dopečené pomocí dřevěné špejle.


V rámci spolupráce s e-shopem SVĚT PLODŮ máte slevu na celý nákup s kódem terezka5 !


Na buchtu je potřeba:

150g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky (+ na vysypání formy)

100g strouhaného kokosu - doporučuji velké balení ze SVĚT PLODŮ

2 čajové lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

60g třtinového cukru (nebo jiného oblíbeného sladidla)

2 polévkové lžíce kokosového oleje nebo másla (+ na vymazání formy)

1 pomeranč

2 vejce z volného chovu

3 polévkové lžíce jablečného pyré (přesnídávky, nebo rozmixovaného jablka)

200g lesních borůvek (mohou být i mražené)

Na ozdobení hrst kokosových chipsů/plátků - doporučuji velké balení ze SVĚT PLODŮ


Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů.


Malou formu nebo pekáček (používám rozměr 14x21cm) vymažte tukem a vysypte trochou mouky.


Pokud používáte mražené borůvky, přendejte je do síta a propláchněte opatrně vodou, aby povolily, ale nerozmačkaly se. Nechte je okapat.


Do jedné misky dejte mouku, strouhaný kokos a prášek do pečiva. Vše promíchejte.


Do druhé misky dejte vejce, cukr, olej, šťávu z pomeranče a jablečné pyré. Ručním mixérem vyšlehejte do jednotné napěněné konzistence.


Následně smíchejte tekutou část se suchou. Těsto je husté, nikoli tekuté, tak se toho nelekejte.

Nakonec do těsta přimíchejte borůvky, vše přendejte do připravené formy a posypeme kokosovými lupínky.


Pečte v troubě na 180 stupňů přibližně 45 minut. Doba pečení se bude trochu lišit podle velikosti formy a zvolených borůvek (či jiného ovoce viz tip). Kontrolujte tedy dřevěnou špejlí, zda je buchta již hotová.


Po vyndání z trouby nechte buchtu vychladnout. Konzistence je poměrně šťavnatá.

228 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png