top of page
logo-03.png
  • Obrázek autoraMaxmilián Guha

Boj s podzimní ztrátou motivace

Aktualizováno: 2. 11. 2020

Máme tu podzim a to kromě krásných barev přírody a upršeného počasí přináší i ztrátu motivace při snaze změnit stravování, životní styl a zhubnout nějaká ta kila.


Začíná být tma, zima, venku fouká a člověku se nic moc nechce dělat. Když přetrpíme den v práci nebo ve škole, po cestě domů už toužíme tak maximálně jen po horké vaně a posteli. Představa teplého domova a večera na gauči u seriálu, s čajem a horou jídla je lákavější, než jít se ven projít a nebo chystat krabičky s jídlem na druhý den. Tyhle dlouhé večery s neustálým odbíháním k lednici s myšlenkou „co bych si tak ještě dala“ znám jak své boty.


Do toho všeho se člověk začne vymlouvat na to, že plavková sezóna je nenávratně pryč, že už to nemá cenu a vlastně za chvilku už jsou tady Vánoce a že teda začne zase po nich, nebo po Novém roce. Kdo chodí ještě do školy, tak začíná nový ročník, všechno je náročné a na nic nezbývá čas. Všichni jsme unavení, bez energie a přichází různé depky a chmury. No a když přijdou, tak to už je konec úplný, protože když nemáš čistou hlavu, s tělem rozhodně nic nezmůžeš.


U mě to byl takový klasický koloběh, kdy jsem od Nového roku přes jaro držela ty šílené diety, vážila oříšky a makala jak šílená na tom, abych v létě byla krásná a hubená (více o mé cestě v článcích O Terezce a Jak začít? ). Druhou půlku roku jsem pak motivaci ztratila a vše zase nabrala zpět i s přídavkem. A takhle jsem jela od svých 18 let rok co rok, jako reklama na jojo efekt.



No a protože já už se nechci a prostě nebudu točit v kruhu nabírání a přibírání, výkyvů nálady, přejídání a hladovění a nebudu se vymlouvat, ale ani držet přísné diety, tak jsem se prostě začala sama o sebe lépe starat po všech stránkách. S příchodem podzimu se o to víc zaměřuju na to, abych se cítila fajn a myslela pozitivně. Je totiž vážně potřeba se starat o své tělo i mysl, jako o svého nejbližšího kamaráda. Už jste to ode mě slyšeli a budu to opakovat furt, čistá mysl a pozitivní myšlení je alfa a omega při hubnutí, ale i při jakékoli změně životního stylu.


Konkrétně teď na podzim zaměřuju svojí pozornost na vitamíny. Přirozeně nebudu mít tak velký přísun různorodého ovoce a zeleniny, takže je potřeba si hlídat, aby mi vitamíny nechyběly. Co nejvíc to jde se snažím vše získávat hlavně z jídla, ale i tak celoročně beru suplementy v pilulkách. Hlavně rakytník nebo céčko a B12. Céčko kvůli tomu, že jsem náchylná k různým chřipkám a virózám a B12, protože nejím maso (někdy se třeba rozepíšu víc o vitamínech). Teď v podzimním období je důležité začít doplňovat vitamín D3, protože sluníčka není dostatek a v našich zeměpisných šířkách nám zásoby z léta na celou zimu nevystačí. Vitamín D3 má velký vliv na naší psychiku a jeho nedostatek může způsobit únavu, špatnou náladu, ale také třeba odstartovat, nebo podpořit nehezké psychické problémy a deprese.


Další věcí je, že si hodně hlídám pitný režim (klasika), protože když není takové horko, člověk někdy zapomíná doplňovat tekutiny a to je úplně nejhorší pro zdraví, energii, psychiku a nakonec i to hubnutí. Holky (nebo klidně i kluci), bez dostatečného přísunu vody s váhou nehnete, i kdybyste se na hlavu stavěly. Fakt!


Každý den piju Matcha tea a to je v těchhle dobách nejlepší přítel. Někdy se o Matche rozepíšu víc, protože to si opravdu zaslouží vlastní článek.



No a abychom se dobrali i k tomu vaření, samozřejmě řeším i to, aby jídla byla zdravá, vyvážená a aby mi dodala všechny vitamíny, minerály a energii, kterou s příchodem podzimu a zimy potřebuju nejvíc. Je potřeba přemýšlet o tom, že máme přirozeně méně pohybu, než v teplých měsících a tak nevydáme tolik energie. Je důležité se vyhýbat těžkým jídlům, po kterých jsme unavení a ještě hodinu funíme a naopak zásobovat tělo potravinami, které nás nakopnou. To, že dny začínají být kratší a nechce se nám třeba tolik vařit, nemusí být překážka. Je hromada jídel, která jsou raz dva hotová a přesto vyhovují všemu výše zmíněnému. A já slibuju, že budu sem na blog přesně takové recepty přidávat pořád i přes zimu.


Hlavní motivací by neměl být hezký zadek v plavkách a sexy pupík vykukující z topu, ale hlavně tvoje psychická pohoda, sebevědomí, energie a také zdraví. A co se týče toho všeho, tak absolutně nezáleží jestli je jaro, nebo podzim, je potřeba o sebe dbát celý rok.

1 103 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Ikony-social-6-01.png
bottom of page