Maxmilián Guha
Banánový chlebík s ořechy a čokoládou
Aktualizováno: 18. 3.
Musím říct, že banánových chlebíků jsem v minulosti napekla podle všech možných receptů mnoho, ale téměř nikdy to nebylo úplně ono. Znáte to, když pečete zdravou buchtu z jablek, banánů, mrkve … a výsledek není úplně zlý, ale vnitřek je prostě takový mokrý a hutný. Myslela jsem, že to je prostě daň za zdravější verzi pečení, ale není tomu tak! Po mnoha nepovedených pokusech jsem vyladila svůj recept, který je konzistencí i chutí podle mě geniální.
Abych vás tady netahala úplně za nos, v mém chlebíku najdeš mouku, cukr a čokoládu, takže nejde říct, že je to naprosto nízkokalorická záležitost (to ostatně skoro žádný moučník), nicméně si myslím, že jsem to vyvážila tak půl na půl a výsledek je super v tom, že vás uspokojí a zasytí i jeden kousek a nesníte celou buchtu na posezení. Složení ingrediencí je takové, že nemusíte mít špatné svědomí, že jste si dali něco sladkého.

3 menší banány
265g špaldové celozrnné mouky (+ na vysypání formy)
65g třtinového cukru
60g mletých/rozmixovaných ořechů (kešu, vlašské, nebo mandle)
1 čajová lžička jedlé sody 1 čajová lžička kypřícího prášku
100g bílého jogurtu (já používám rostlinný, ale může být jakýkoli)
150ml mléka (já používám rostlinné, ale může být jakékoli)
1 vejce z volného chovu
3 polévkové lžíce kokosového oleje (+ na vymazání formy)
¼ citrónu
50g hořké kvalitní čokolády (minimálně 75%)
50g vlašských ořechů
Tipy:
Banány hlavně nemixujte, ale opravdu jen rozmačkejte vidličkou. Jinak nebude mít těsto správnou konzistenci a výsledný chlebík bude vevnitř mokrý,
Nelekejte se, když bude chlebík ke konci pečení chytat na povrchu tmavší barvu, je to tak správně.
Čokoládu nekrájejte na úplně malé drolivé kousky. Lépe chutnají větší kostičky.
Olej při pečení rozehřívám tak, že si odměřené množství dám do hrnečku, který šoupnu na pár minut do předehřívající se trouby. Pozor ovšem, aby jste olej nerozpálili moc.
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Pokud máte kokosový olej v chladu a je ztuhlý, nejprve odměřené množství rozehřejte.
Formu na chlebík si (ideálně mašlovačkou) vytřete kokosovým olejem a následně vysypte moukou. Formu pak pořádně oklepejte, aby se vyklepla přebytečná mouka a chlebík nebyl na okrajích hořký.
V jedné misce zamíchejte dohromady mouku, cukr, mleté ořechy a jedlou sodu.
V druhé (větší) míse rozmačkejte banány vidličkou na kaši, přidejte vejce, mléko, jogurt, citrónovou šťávu a olej. Ručním šlehačem (na pomalejší chod), nebo metličkou vyšlehejte do jednotné směsi a postupně přidávejte sypkou část surovin. Mělo by vzniknout hladké jednolité těsto.
Ostrým nožem nasekejte čokoládu a vlašáky na menší kousky a vařečkou je opatrně přimíchejte do těsta.
Hotové těsto přelijte do formy a pečte v horkovzdušné troubě 50-55 minut.
Pokud máte formu menší než já, je možné, že se bude doba pečení lišit. Raději proto kontrolujte průběh pečení tak, že špejlí píchnete do chlebíku a pokud se na ní nalepí těsto, buchta není ještě hotová. Nespleťte si to s rozteklou čokoládou, protože ta se na špejli bude lepit stále.