Maxmilián Guha
Asijský okurkový salát
Salátů není prostě nikdy dost. Pokud hledáte nějakou lehkou přílohu nebo doplnění méně výrazného jídla, určitě vyzkoušejte právě tuhle okurkovou dobrotu.
Osobně mi tenhle salátek moc chutná i jako taková malá svačinka během dne.

Na 2 porce je potřeba:
1 salátová okurka
4 polévkové lžíce rýžového octa
2-3 polévkové lžíce tmavé sójové omáčky
2 polévkové lžíce medu (nebo čekankového/rýžového/… sirupu)
2 polévkové lžíce sezamových semínek
mleté chilli podle chuti
Tip: Doporučuji přidat do salátu i nakrájené avokádo. Dodá jídlu parádní krémovější texturu a také více živin.
Postup:
Okurku pořádně omyjte a pomocí škrabky na brambory nastrouhejte na tenké proužky. Okurku takto strouhejte, dokud se nedostanete ke středu, kde jsou vidět semínka. Zbytek okurky využijte do jiné salátu, nebo jako oblohu.
K okurce přidejte ocet, sójovku, med (nebo alternativu), sezamová semínka, chilli podle vaší chuti. Nakonec salát pořádně zamíchejte, aby se chutě propojily.