Maxmilián Guha
Ďábelská topinka bez masa
Vždycky, když jsem dřív v hospodě viděla v meníčku ďábelské topinky, strašně mě lákalo si je dát, ani nevím proč.
Po pár zkušenostech mě ale chuť přešla, protože mi vždy bylo děsně zle z té přemíry mastnoty. Navíc, když jsem přestala jíst maso a začala o jídle víc přemýšlet, měla jsem úplně po ptákách (respektive ďábelských topinkách).
Různé zdravější a bezmasé variace na tohle typicky hospodské jídlo dělám doma celkem často a tak se s vámi podělím o takový základní recept, který si pak můžete doplnit tím, co máte nejraději.

Na 4 velké topinky je potřeba:
1 velká červená cibule
5 stroužků česneku
1 větší paprika kapie
1 plechovka krájených rajčat (400g)
3 čajové lžičky rajčatového protlaku
1 čajová lžička chilli vloček (já zvolila green jalapeňo od Chilli doctor)
čerstvý nebo sušený tymián
sůl, pepř
rostlinný olej
2 velké hnědé žampiony
4 krajíce žitného chleba
Postup:
Červenou cibuli a papriku nakrájejte na drobné kostičky. Česnek nasekejte nadrobno a houby nakrájejte na plátky.
Na pánvi rozpalte trochu oleje a cibuli spolu s paprikou orestujte. Po chvilce vše podlijte malinko vodou, aby se směs nepřipalovala. Když se voda odpaří, přidejte česnek, nechte chvilku provonět a zase podlijte vodou.
Když paprika trochu změkne, přidejte krájená rajčata, chilli a tymián (s ním nešetřete). Směs zamíchejte a nechte na středním plamenu probublávat dalších pár minut.
Nakonec zahustěte protlakem a podle chuti osolte a opepřete.
Na vedlejší pánvi na troše oleje orestujte plátky žampionu z obou stran a připravte je na talířek stranou.
Nakonec na středním plamenu na pár lžících oleje osmažte topinky. Pro odlehčenější variantu případně zvolte topinkovač a připravte je „nasucho“.
Zbývá jen navrstvit směs na topinky, přidat houby a na ozdobu pár lístků čerstvého tymiánu.